Rouw is liefde die de sleutel kwijt is

ILONA HARMEIJER

Waarom loslaten als je ook anders kunt vasthouden

Afscheid nemen in het leven, iets waar we allemaal mee in aanraking zullen komen, een natuurlijk proces wat bij het leven hoort. Iets wat we alleen moeten doorleven, maar wat we met anderen kunnen beleven. Iets wat zo veel kan betekenen …

Naast verlies door de dood of zelfdoding is er ook sprake van rouw bij het verliezen van je gezondheid, werk, relatie of levenswensen en toekomst. 

Mocht je op een bepaald moment in je leven hiermee geconfronteerd worden, verdwijnt de grond onder je voeten en glij je in een put met vele emoties, waar je uiteindelijk met vallen en opstaan wel weer weet uit te klauteren.

De wereld om je heen is veranderd en je probeert er je zelf weer eigen in te maken.

Vaak kun je de eerste periode terecht bij je omgeving, maar na verloop van tijd merk je dat hun leven doorgaat. Logisch ook, maar voor jou voelt dat niet zo, jouw leven zal niet meer hetzelfde zijn.

Afscheid nemen kent geen tijd. Je ondergaat een rauw en ingrijpend proces, waarbij je gevoel zich niet laat opjagen.

Goed bedoelde adviezen als “Probeer het een plaatsje te geven” zullen je niet vooruit helpen, maar creëren eerder een afstand of een gevoel dat je alleen staat in die pijn.

Meestal lukt het om zonder hulp dit proces te doorlopen. Het kan ook gebeuren dat je vast blijft zitten en geen idee hebt hoe je ermee om kunt gaan of dat je in een bepaalde emotie blijft steken waar je niet weet uit te geraken. Begeleiding kan je dan net de helpende hand bieden die je nodig hebt.

Door voorzichtig en liefdevol met jezelf, je gevoel en gedachtengangen om te gaan, merk je dat je er op een gegeven moment een soort van rust of acceptatie in zult vinden, waardoor het verlies een plaatsje kan krijgen in je leven.

Waar dat plaatsje is, weet ik niet. Wel wil ik je graag helpen bij het vinden van dit plaatsje.


Wanneer

als je hulp nodig hebt met het verwerken van het verlies van een dierbare

als je moeite hebt om het dagelijks leven weer een beetje terug op te pakken

bij angst, onzekerheid of schuldgevoelens

bij ziekteprocesen

bij miskramen, abortus of ongewenste kinderloosheid 

bij een nare gebeurtenis of een vervelende periode uit je leven 

echtscheidingen of verlies job

verlies van een huisdier

nodeloze pijn die je met je meedraagt


Is er extra aandacht nodig …

Een lang rouwproces is niet onmiddellijk negatief of problematisch, maar kan wel aanleiding zijn voor de omgeving om zich zorgen te maken. Zeker als je merkt dat de draaglast en de draagkracht voor een langere periode niet in balans zijn. 

Bij rouwtherapie wordt het verlies op zich bekeken en worden de gevoelens die eraan vasthangen de ruimte gegeven om te bestaan en om gehoord te worden.

Om in te kunnen schatten of misschien extra aandacht nodig is bij een rouwproces, kun je met behulp van een signaleringslijst (gebaseerd op de uitgangspunten van de Nederlandse richtlijn rouw, versie 2.0) een beter zicht krijgen hierop. Het invullen van deze lijst helpt je in te schatten hoe zwaar een rouwproces aanvoelt en of het noodzakelijk is om hier met therapie extra aandacht aan te geven.

Wil je deze vragenlijst graag invullen voor jezelf of maak je je zorgen om iemand uit je omgeving, laat het me weten via onderstaand contactformulier.

Heb je interesse in een wandeling individueel of in groep na verlies? Gewoon voor een goed gesprek, een luisterend oor of voor wat extra steun, troost of begeleiding? Neem zeker eens een kijkje op mijn site MindWellness

Klik hier om naar site te gaan


Vragen of behoefte aan begeleiding?

Laat het me weten …